Helyi Termelői Piac és Közétkeztetés Fejlesztés Bácsalmáson

Bácsalmás Város Önkormányzata a VP6-7.2.1-7.4.1.3-17 „Helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális fejlesztése, közétkeztetés fejlesztése” című pályázati kiírás mindkét célterületére vissza nem térítendő támogatást nyert.

A projekt teljes költsége összesen: bruttó 46 317 860 Ft

Támogatás összege: bruttó 43 717 910 Ft

Önerő: bruttó 2 599 950 Ft

Előzmények:

Piacfejlesztés (1. célterület):

Bácsalmás Város termelői piaca a Rákóczi utca déli oldalán, azon belül is a Petőfi és Korona utcák közötti szakaszon helyezkedik el (HRSZ.: belterület 1042.). A piac a közelmúltban egy DAOP pályázatból került részben felújításra.  A fent említett terület teljesen új térburkolatot kapott, és a burkolat alatti közműhálózat is felújításra került. Az akkori pályázati keretösszeg azonban nem tette lehetővé további fejlesztések beépítését a projektbe. Jelenleg kandeláberes térvilágítás csak az utca másik oldalán van, mely csak korlátozott látási viszonyokat tud teremteni a piac területén. Ez főleg a téli időszak korai óráiban okoz gondot az árusoknak és vevőknek egyaránt. Másik probléma, hogy ezen a területen nincsenek fedett standok, így az áruk, árusok és a vevők is ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Mindkét probléma megoldása szükségszerű.

 

Közkonyha fejlesztés: (2. célterület):

A fejlesztés két önkormányzati üzemeltetésű közkonyhát is érint:

  • Önkormányzat épületében lévő konyha (Gróf Teleki József u. 4-8.; HRSZ.: belterület 2015.)
  • Hunyadi János Gimnázium konyhája (Szent János u. 7.; HRSZ.: belterület 1985.)

Bácsalmás Város Önkormányzata által működtetett konyhák, konyhai gépek és fejleszerelések nagy része elavult, egy részük több, mint 30 éves. A konyhák jelenleg - az önkormányzat megalakulása óta - elsősorban intézményi, másodsorban közétkeztetést végeznek. A városban lévő négy óvoda teljes ellátása mellett, az általános iskola alsó és felső tagozatának, a gimnáziumnak és szakiskolának ellátását, az alapszolgáltatási központon belül 90%-ban az idősek otthona részére 10%-ban egészségromlás következtében bekövetkezett szociális rászorulók részére oldja a meg két intézmény a közétkeztetést. 2016. éves adatok alapján a két konyhán mintegy 166 141 adag étel került kiadásra. Az épületek részleges felújítása, az eszközök és gépek cseréje évek óta szükségszerű, azonban nyertes projekt hiányában mindezidáig elmaradtak.

Pályázati beruházások:

Piacfejlesztés:

  1. Fedett elárusítóhelyek kialakítása: a termelői piac területén 7 db vasbeton szerkezetű, lindab tetőszerkezettel és fedett csapadékelvezetéssel ellátott elárusítóhely kerül felépítésre egy sorban, a Petőfi és a Korona utca közötti szakaszon. Az építmények darabonként 3x3,7m-es blokkokból állnak, ahol átlagosan 6 árus kap helyet. A beruházás következtében tehát minimum 42 fő regisztrált termelő árulhatja portékáját igényesen kialakított, fedett helyen, az eddigi szabadon álló asztalos árusítás helyett.

  1. Térvilágítás kiépítés: a fenti, újonnan kialakított elárusítóhelyek és a járda közötti szakaszon 7 db napelemes, LED világítással ellátott kandeláber kerül felállításra. A világítótestek a villamos hálózattól függetlenül működnek, napelemekkel és beépített akkumulátorokkal biztosítják az év 365 napján a térvilágítást, így közüzemi költségük nem keletkezik, működésük ingyenes az önkormányzat számára.

 

Közkonyha fejlesztés:

  1. Építési beruházások:

Gróf Teleki József u. 4-8.:

  • a konyha szellőzőrendszere régóta felújításra szorul, bizonyos részei nem működnek, az elszívók több helyen rosszul pozícionáltak. A szükséges alkatrészek kicserélésre kerültnek, egyes szakaszok pedig átépítésre, illetve a teljes hálózat tisztítása is megvalósul.
  • az újonnan beszerzésre kerülő nagy teljesítményű gépek elektromos bekötése és a régi, elavult és balesetveszélyes főkábelek cseréje is megtörténik

 

Szent János u. 7.:

  • két darab nagyobb méretű, kétszárnyú bejárati ajtó kerül kicserélésre

  1. Eszközbeszerzések:

Mindkét konyha esetében lecserélésre kerülnek a hűtőládák és fagyasztószekrények, új sütők, tűzhelyek, kombi párolók, gáz és villany főzőzsámolyok kerülnek beállításra. Új mobil gépek kerülnek beszerzésre, pl.: nagy teljesítményű húsdaráló, szeletelő gép, passzírozó, rostlazító, botmixer stb. A régi, és jelenlegi egészségügyi előírásoknak nem megfelelő zománcozott eszközök cseréje történik rozsdamentesekre. A polcok, munkaasztalok és egyéb berendezések beszerzése rozsdamentes kivitelben történik meg, illetve az étkeztetéshez szükséges új eszközgarnitúrák is beszerzésre kerülnek.  Mindkét konyha esetében az elavult gépek és eszközök kicserélésre kerülnek, mely hosszú időre biztosítja mindkét nagy forgalmú közkonyha zökkenőmentes és jogszabályoknak megfelelő működését.