Testvérvárosok polgárainak találkozói

A « TESTVÉRTELEPÜLÉSEK TALÁLKOZÓJA - EGYENLŐ SZABADSÁGGAL BIRÓ POLGÁROK EURÓPÁBAN » projektet az Európai Unió finanszírozta az 
„Európa a polgárokért” program keretében

Az 1. alprogram, 1.1. pályázati típusra vonatkozóan „Testvérvárosok polgárainak találkozói”

Részvétel: a projekt lehetővé tette a találkozókat 221 állampolgár részvételével, akik közül 28 személy Aba nagyközségről – Magyarország, 28 személy Zákányszék községből -  Magyarország, 29 személy Pilisvörösvárról (város) – Magyarország, 29 személy Fonyódról (város) – Magyarország, 25 személy Bácsalmásról (város) - Magyarország, 29 személy Rudabányáról (város) – Magyarország, 25 személy Tallósról (község) – Szlovákia, 28 személy Borszékről (város) – Románia.

Helyszín/Dátumok: a találkozó helyszíne Borszék város - Románia volt, 2013. július 31. és augusztus 05. között.

Részletes leírás:

2013. július 31-én megérkeztek a résztvevők, majd elfoglalták szálláshelyeiket, a közös vacsorán pedig megismerkedtek egymással az egyes települések képviselői.

2013. augusztus 01-én, a meghívottak megismerkedhettek Borszék turisztikai látványosságaival, idegenvezető kíséretében meglátogatták a Tündéerkertet, a Medvebarlangot, a  Jégbarlangot, a Bagolyvárat. Végigkóstolhatták Borszék híres ásványvizeit a különböző forrásokból, és nem utolsó sorban látogatást tettek a borvíztöltődébe.

A délután folyamán lezajlott az első Fórum, „Szabad mozgás és tartózkodás az Európai Unióban”. A résztvevők megoszthatták véleményüket és tapasztaltaikat a témával kapcsolatosan.

A nap táncházzal zárult, amelyen a vendégek nagy érdeklődéssel és jó kedvvel vettek részt.

2013. augusztus 02-án reggel a vendégek korán ébredtek, mert reggeli után hosszú út várt rájuk. A reggeli után elindultak az autóbuszok neamt megye fele, ahol két híres ortodox kolostort látogattak meg a résztvevők. A Sihăstria kolostor Neamț  megye északi részén, Moldvában található. Fontos vallási helye a középkori korszaknak. A Sihastria remeteség első temploma 1665-ban épült Vaarlam Motoc által. A Sihastria kolostor minden zarándok számára jól ismert, ezeknek a nagyszerű papoknak és szerzetesnek az élete miatt.

A második kolostor amit meglátogattak az Agapia A település lakóházai a népi építészet remekei. Az Agapia kolostor a település fő nevezetessége, melyet még Gavril Hetman, Vasile Lupu fejedelem öccse alapított. 1645-ben épült fel temploma, melyet az idők során többször is tűzvész pusztított, de mindig újjáépítették. Falfestményeit Nicolae Grigorescu 1838-1907festette, és a környék népének arcvonásait örökítette meg képein. A kolostorhoz tartozó múzeum gyűjteményében értékes kegytárgyakat őriznek, de a gyűjteményben található Nicolae Grigorescu több alkotása is. Jelenleg Románia összes kolostora közül, az Agapia kolostorában él a legtöbb apáca, kb. 400 fő.

A hazafele vezető út, szintén érdekesnek bizonyult, hiszen a Békási szoroson keresztül, egy rövid megállót tartva a Gyilkos tónál, értek vissza Boszékre a vendégek.

A nap, vacsorával és koncertekkel zárult.

2013. augusztus 03-a, a XVIII. Borszéki Napok hivatalos megnyitójával indult, az alsóborszéki kultúrházban. A polgármester úr köszöntötte az egyes települések képviselőit, megköszönve, hogy elfogadták meghívásunkat. A hivatalos beszédek után, kulturális műsor következett a borszéki és meghívott kulturális csoportok fellépésével.

A délután folyamán népművészeti és iparművészeti vásár zajlott, ahol bemutatásra kerültek, úgy a helyi termékek, mint a külföldi vendégeink otthonról hozott termékei. Így például, Bácsalmás különböző lekvárokkal, befőttekkel és savanyúságokkal büszkélkedtek a látogatók előtt.

Ugyanebben az időszakban, sporttevékenységek is zajlottak: a sportcsarnokban asztalitenisz bajnokság, a Kerek focipályán foci bajnokság, a kultúrház nagytermében pedig sakkverseny.

Az napot ismét szabadtéri koncertek zárták.

2013. augusztus 04-én szentmisével indult a nap, a Szent István római katolikus templomban.

11 órától főzőverseny kezdődött a Hármasligetben, amelyre több csapat is benevezett. A vendégeknek alkalmuk nyílt megkóstolni a különböző ízvilágú ínyencségeket. Ebéd után, a Hármasliget-i szabadtéri színpadon folytatódtak a kulturális műsorok, ahol a testvértelepülések képviselői mutattak be egy egy picit magukból.

Az est fénypontját a hatalmas tábortűz képezte, ami alatt élőzene szólt a színpadon.

2013. augusztus 05-én reggel, a résztvevők elbúcsúztak és hazatértek.