Testvér-települési programok Bethlen Gábor Alap 2015

Testvér-települési programok és együttműködések

2015-2016

Projekt ismertető

 

Pályázati program kiírója: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Pályázati program neve: Testvér-települési programok és együttműködések.

Pályázat címe: Maradj meg magyarnak!

Pályázati azonosító MKO-KP-2-2015/1-000111

Projekt időtartalma: 2015.09.01-2016.03.16.

Elnyert támogatás összege:    Bruttó 800.000 Ft

Kedvezményezett: Bácsalmás Város Önkormányzata

Közreműködő testvér-települések és iskoláik:

  • Bezdán, Testvériség-Egység Általános Iskola Bezdán
  • Bajmok, Vuk Karadžić Általános Iskola
  • Nagymegyer, Bartók Béla Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola
  • Borszék, Zimmethausen Iskolaközpont Borszék

Projekt tartalma:

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által a „Testvér-települési programok és együttműködések” című, a Magyarország és a Kárpát-medence magyarok lakta települési közötti magyar-magyar kapcsolatok ápolását és fejlesztését célzó testvér-települési programok és együttműködések támogatására kiírt pályázatot, Bácsalmás Város Önkormányzata sikeresen elnyerte.

„Maradj meg magyarnak!” című programunkkal célul tűztük ki a határon túli magyarlakta testvértelepüléseinkkel – Nagymegyer (Felvidék), Borszék (Erdély), Bajmok és Bezdán (Vajdaság) – kialakított kapcsolat elmélyítése mellet, első sorban a határon túli magyar gyermekek magyar nemzeti azonosságtudatának erősítését, a szülőföldjükön való boldogulás segítését, valamint helyi gyermekeink tudásának és határon túli magyarokhoz fűződő érzelmi kötődésének erősítését. Ennek érdekében programunk három nagy elemből állt.

Elsőként 2015.09.30-ai beadással pályázatot hirdettünk a négy testvértelepülés felső tagozatos általános iskolai osztályai között, hogy dolgozzák fel Petőfi Sándor, János Vitéz című művét képregény formájában. A beérkező pályaműveket szakmai zsűri véleményezte és minden településről kiválasztotta a legjobbakat. A települések e legjobb tízfős gyermekcsapatokat delegálták az elkövetkezendő feladatokra és magyarországi utazásra.

Második elemként a csapatok több hónapos oktatáson vettek részt 2015.10.12-2016.02.22. között, amelynek anyagát és azt feldolgozó kérdéseket a bácsalmási Vörösmarty Mihály Városi Könyvtár és Kulturális Központ vezetőjének irányításával, szakemberek állították össze és küldték a csapatoknak megtanulásra és várták vissza a megoldott feladatsorokat. Az oktatás témái: a magyar nép elnevezései, a magyar kultúra, a magyar nyelv, a magyar kultúra forrásai, magyarság és vallás, magyar ünnepek, híres magyarok itthon és külföldön, a magyarság jelképei.

Harmadik elemként a testvérvárosok részvételével 2016. március 15-én ünnepi megemlékezést és azt követően értékőrző rendezvényt tartottunk Bácsalmáson. Az ünnepi szentmise után összetartozás fáját ültettünk, amelyre minden település hozott egy idézetet tartalmazó szalagot, amely jelképezi számára a magyarságot. Az ünnepi műsorra az ifjúsági csoportok egy-egy magyar verssel készültek. Lakossági értékőrző rendezvényünkre közel 500-an ellátogattak. A rendezvényen a magyar kézműves foglalkozások, hungarikum főzés, helyi termék-kóstoló, természetismereti foglalkozás mellett, „Ki tud többet a magyarságról?” című vetélkedőt tartottunk a testvértelepülések csapatainak. Első helyezést Bezdán csapat érte el. Mindegyik csapat nagyon ügyes volt. A vetélkedő után hivatalos program keretében testvériskolai szerződést írtunk alá és cserediák kapcsolat alapjait fektettük le, majd kihirdettük a vetélkedő eredményét és díjakat adtunk át. Az okleveleken és az írószercsomagon kívül, meglepetésükre mindenki nyert ráadásként egy aznapi, a Bácsalmási Kulturális Központban lévő mozifilmvetítésre szóló jegyet és azt a sok tudást, amit a vetélkedőre való felkészülés alatt szereztek. Az értékőrző rendezvényt, s egyben a „Maradj meg magyarnak!” programsorozatot este magyar táncházzal, mint a szellemi és kulturális örökség átörökítésének magyar modelljével, hugarikummal zártuk.

Nyilvánosságbiztosítás:

 

Fotódokumentáció: