Csatornázási tájékoztató - 9.

Feltöltve: 2014-09-19

A kiviteli tervek elkészítését követően ez év elején megindulhattak városunkban a szennyvízcsatornázási munkák, illetve egy teljesen új, modern, 800 m3/nap kapacitású szennyvíztisztító mű építési munkái.

A tervezett 2,7 milliárd forint összköltségű projekt megvalósítását a 30/2006 (II.08.) Korm. rendelettel módosított 25/2002 II.27.) Korm. rendelettel közzétett Nemzeti Települési Szennyvízelvezetési és tisztítási Megvalósítási Program tette kötelezővé. 

A kivitelezést több alvállalkozó bevonása mellett az SZ-S Bácsalmás Konzorcium (Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt., SOLTÚT Útépítő, Fenntartó és Kereskedelmi Kft.) végzi.

A munkálatok jelenleg mintegy 80%-os készültségi fokban vannak és a tervek szerint idén október hónap közepére elkészül a hálózat és tisztítómű.

Az október közepén induló fél éves próbaüzemet követően 2015. áprilisban kerül sor a műszaki átadás-átvételre. 

Hamarosan minden ingatlantulajdonos értesítést kap arrólhogy a már elkészített belső szennyvízvezetékét mikor köttetheti rá a külső csatornahálózatra.

Érdemes mielőbb elkészíttetni a belső hálózatot, és az értesítés megérkezését követően mihamarabb össze is kötni. Ennek oka, hogy a csatornamű előreláthatóan a jövő év közepéig (a vízjogi üzemelési engedély megszerzéséig) ingyenesen használható, így a szippantás költsége nem jelentkezik az ingatlantulajdonosnál.

Szeptember elejétől megkezdődtek a felbontott útburkolatok, illetve károsodott egyéb létesítmények helyreállítási munkálatai. A délkeleti városrész útjainak helyreállítása már folyamatban van, ezt követően a város további részein folytatódnak a helyreállítási munkálatok. 

A város fő közlekedési útjainak számító országos közutakat érintő munkálatok miatt az utóbbi hónapokban mindenkinek fokozott kényelmetlenséget okozhatnak az építési munkák következtében kialakult forgalomkorlátozások.

Az idei év rendkívül csapadékosnak bizonyult, minek hatására a talajvízszint jelentősen megemelkedett. A csatornafektetés során a talajvízszintet vákuumkutas eljárással csökkentik a munkagödör szintje alá, hogy a munkák elvégezhetőek legyenek. A tervezett talajvízszint csökkentéssel érintett szakaszok jelentősen kibővültek, mely lelassította a kivitelezés ütemét.

További problémát és esetenként kellemetlenséget jelent a kiszivattyúzott víz elvezetése. Sok esetben nincs a közelben csapadékvíz elvezető árok, illetve ha van is az ingatlanok előtti kapubejárók alatti átereszek takarítása – mely az érintett ingatlantulajdonos feladata – évek óta nem történt meg, ezzel megakadályozva a víz elfolyását. Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy ezen elmaradt karbantartási munkákat mindenki saját érdekében haladéktalanul végezze el.

Minden kellemetlenség ellenére a lakosság példaértékű higgadtsággal kezelte a kivitelezési munkákkal kapcsolatos kellemetlenségeket, melynek oka lehet, hogy mára már mindenki tudja, hogy az elkészült csatornahálózat nem csak településünk komfortját és vonzerejét növeli, de saját és unokáink egészséges és fenntartható környezetét teremti meg.Legfrissebb híreink