Csatornázási tájékoztató - 7.

Feltöltve: 2014-05-22

Bácsalmás Város szennyvízcsatornázása és szennyvíztisztítása projekt vezetői 2014. május 15-én csütörtök délután lakossági fórumot tartottak a kivitelezési munkákkal kapcsolatos kérdések megválaszolására.

A rendezvényen közel 50 lakos érdeklődött, a Város legnagyobb beruházása iránt, amelynek nettó összköltsége 2.667.600.400 forint. A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg, a támogatás mértéke 85 %, azaz 2.254.836.727 forint.

A 2013 novemberében elkezdődött kivitelezési munkák az ütemezésnek megfelelően haladnak. Számokban röviden a csatornázási munkák jelenlegi állása:

  • Tervezett gerincvezeték hossz: 37 693,7m
  • Eddig elkészült: 16 823m
  • Tervezett bekötések száma: 2591 
  • Eddig elkészült bekötések száma: 1512

Az érdeklődő lakosok kérdéseiket Bácsalmás Város Polgármesterének Németh Balázsnak, a projektmenedzsment vezetőjének, Boros Istvánnak (Kapos Hidro Kft.), illetve a kivitelező munkákat végző konzorcium képviselőinek, Farkas Lórántnak (Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt.) és Kovács Viktornak (SOLTÚT Útépítő, Fenntartó és Kereskedelmi Kft.) tehették fel.

A kérdések a kivitelezési munkákkal kapcsolatosan leginkább a gerincvezeték fektetésével kapcsolatos építésekkel, az egyéni rákötésekkel, illetve a helyreállítási munkákkal kapcsolatban érkeztek.

A Rudics és a Huszár utcából több lakos is érkezett, az építésekkel kapcsolatban jeleztek problémákat a kivitelező képviselőinek. Akik ígéretet tettek arra, hogy az elkövetkezendő napon ellenőrzik a munkálatokat a helyszínen és személyesen egyeztetnek a lakosokkal is a kérésiekkel kapcsolatban.

Több kérdés is elhangzott a beruházás utáni, üzemeltetési időszakról. A fórumon egyértelmű igény jelentkezett arra, hogy a csatornahálózatot a jövőben üzemeltető Bajavíz Kft. tájékoztassa a lakosokat az építési munkák befejezése utáni teendőkről.

Németh Balázs Polgármester Úr ígértet tett arra, hogy a közeljövőben erre lehetőséget nyújt a lakosok számára. Az Önkormányzat a Bajavíz Kft.-vel közösen egy lakossági fórum, vagy ügyfélszolgálati nap keretében Bácsalmáson fog tájékoztatást adni a teendőkről, és ezért nem kell a lakosoknak Bajára utazni.

Az országos közutakon a munkavégzés májusban kezdődik meg. Az érintett szakaszokon a forgalomkorlátozás ideiglenes forgalomtechnika bevezetésével fog megvalósulni. A  csatornázási munkák várhatóan 2014. szeptemberben befejeződnek, a szennyvíztelep próbaüzeme 2014. októberben kezdődik.

 Legfrissebb híreink