Tájékoztató parlagfűről

Feltöltve: 2023-09-10

Felhívás parlagfű és egyéb allergén gyomok elleni védekezésre

Tisztelt Lakosság!

Az egészséghez való alapjog, továbbá az egészséges környezet biztosítása érdekében közös cél, hogy a parlagfű és egyéb allergén gyomnövények elszaporodását és virágzását megakadályozzuk, mely jogszabályban előírt feladatuk is egyben.

Ezáltal Bácsalmás Város Önkormányzata felhívja a település lakosságának figyelmét arra, hogy az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (a továbbiakban: Éltv.) alapján a tulajdonosoknak, valamint a földhasználóknak kötelező védekezni a parlagfű és az egyéb károsítók ellen bel-és külterületen egyaránt!

A 17. § (4) bekezdés alapján: „A földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani”.

A növényvédelmi bírság összege az ingatlan parlagfű fertőzöttségtől függően:

Belterületen és külterületen 15.000,-Ft és 150.000.000, -Ft között állapítható meg, és ismételten kiszabható.

Továbbá az emberi egészséget bármely módon veszélyeztető egyéb allergén gyomok (üröm, libatop, útifű, pázsitfűfélék, szőrös disznóparéj, réti lórom, és a vadkender …) kaszálását nem végzik el a belterületi ingatlanokon, és a védekezésre kötelező határozatban leírtaknak nem tesznek eleget, a közérdekű védekezés elrendelése mellett eljárási bírság kiszabására kerül sor.

Belterületen a védekezési kötelezettség betartásának ellenőrzését, a közérdekű védekezés elrendelését, az eljárási bírság kiszabását a települések jegyzői, valamint Külterületen a településeken illetékes földhivatalok végzik.

Lakossági bejelentések is érkezhetnek parlagfűvel szennyezett területekről:

Parlagfű Bejelentő Rendszer: NÉBIH Parlagfű Bejelentő Rendszer

Fontos tartjuk kiemelni, hogy csak valóban indokolt esetekben tegyenek bejelentést, és a bejelentés előtt próbálják meg a szomszédokkal felvenni a kapcsolatot, mert számos esetben a kommunikáció is meghozza a kívánt eredményt!

Kérjük a Tisztelt Lakosságot, hogy a fenti kötelezettségüknek tegyenek eleget, hisz a parlagfű-mentesség mindannyiunk közös érdeke!

Bácsalmás, 2023. szeptember 5.

                                                                                            Patocskai Ibolya

                                                                                                   jegyzőLegfrissebb híreink