Kutak fennmaradása, engedélyezése

Feltöltve: 2023-08-03

Tisztelt Ügyfeleink!

A 91. sz. Magyar Közlönyben megjelent a 2023.évi LI törvény a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVIUI. törvény módosításáról.

Egyik legfontosabb változás, hogy a háztartási célú kutak esetében a 2024. január 1. előtt létesítettekre nem szükséges vízjogi engedély és bejelentés, ahogyan fennmaradási engedély sem.

A mezőgazdasági célú kutak esetében a 2024. január 1. előtt létesített, ötven méter talpmélységet meg nem haladó és az első vízzáró réteget el nem érő kutak fennmaradásához nem szükséges sem vízjogi engedély, sem bejelentés.

A törvény bevezeti a vízkészletvédelmi országtérképet is, mely meghatározza a vízkészletvédelmi szempontból kockázatos területeket és a vízkészletvédelmi szempontból kockázatmentes területeket.

Vízkészletvédelmi szempontból kockázatmentesként meghatározott területeken a háztartási vízigényt kielégítő, 50 m talpmélységet meg nem haladó és az első vízzáró réteget el nem érő kutak esetében nem szükséges vízjogi engedély és bejelentés a háztartási kút létesítéséhez, üzemeltetéséhez, megszüntetéséhez.

Vízkészletvédelmi szempontból kockázatmentesként meghatározott területeken a mezőgazdasági célú, 50 méter talpmélységet meg nem haladó és az első vízzáró réteget el nem érő kút esetében a kút létesítését, üzemeltetését, megszüntetését előzetesen be kell jelenteni az öntözési igazgatási szerv részére.

A vízkészletvédelmi országtérképet 2023. augusztus 31-ig kell közzétenni.

Öntöző és háztartási kutak (megtekintés .pdf)

Kút engedélyezés táblázat (megtekintés .pdf)Legfrissebb híreink