Bácsalmás Város Honlapja

Oldalainkat 53 vendég böngészi
Egy hét a Család –és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ szolgálatában PDF Nyomtatás E-mail
2018. március 28. szerda, 13:07

„ Nincs lelkierőt igénylőbb és növelőbb,

Mint a rászorulókon segíteni.”

Ez a hét is rengeteg újdonságot tartogat számunkra. Hiszen minden eset más és más. Feladatunk, hogy családoknak segítsünk jogi, pszichológiai, és legvégsőbb esetben dologi természetű problémáik megoldásában.  Minden reggel fél 8 előtt ott vagyunk a munkahelyünkön, a vidékre indulókkal lehetőségünk van az információ cserére. A Központ és a Szolgálat egy épületben van, így meg tudjuk beszélni a kérdéses dolgainkat. Ilyenkor a vidékre menők jelzik gépkocsi igényeiket. Igyekeznünk kell kompromisszumra jutni egymással. Pszichológusunk minden kedden 7 órától várja ügyfeleit. A kliensek szinte egymásnak adják a kilincset. A reggeli tanácskozáskor átbeszéljük, hogy a nap folyamán kinek mi lesz a feladata.

Beindul az élet. Mindenki saját irodájában várja az ügyfeleit. Van olyan eset, mikor sürgős segítségre van szükség, ilyenkor azonnal kimegyünk a családhoz. Célunk, hogy a lehető legtöbb esetben segíteni tudjunk, de mérlegelnünk is kell az esetek között. Igyekszünk a családokat egyben tartani. Az egyes eseteket írásban és számítógépen is dokumentáljuk. Minden nap naplót vezetünk. Az egyszeri eseteket információs lapon vezetjük fel, illetve gépen is dokumentáljuk egy kidolgozott rendszerben a gondozott családjainkkal együtt.  A vidékre járó kollégák a helyszínen folytatnak a családokkal segítő beszélgetést, esetkonferenciákon vesznek részt, tárgyalásokra mennek, javaslatot tesznek egyes ügyekben. A délelőtt és a délután folyamán is egy kolléga ruhabörzét tart a volt Okmányiroda épületében, itt lehetőség van a felajánlott ruhákból és bútorokból, háztartási berendezésekből vinni, amennyiben van felajánlás. Délutánra várjuk a jelzőrendszeri tagokat megbeszélésre. Míg az előkészületekben segítünk, egy kolléga az ügyfeleket felügyeli. A jelzőrendszeri megbeszélés előtt és után is beszélünk a jelzőrendszeri tagokkal. Egy-egy család kapcsán átbeszéljük a specifikus problémákat.  A megbeszélés után minden délután 2-3 kolléga korrepetálást tart. Lehetőség van kedden és csütörtökön, sakk szakkörön részt venni. Havonta egy alkalommal a családok gyerekeinek szabadidős foglalkozást szervezünk, amit általában az épületben tartunk meg. Mindig tartalmas programokkal, finom szendviccsel vagy apró finomságokkal vendégeljük meg a gyerekeket. A programokon mindig találunk ki olyan feladatot, ahol jutalmazzuk a gyerekeket, így sosem térnek haza üres kézzel. Ezen a héten csomagokat osztunk a 0-3 év közötti családok gyermekei számára, amely élhetőbbé teszi a hátrányos helyzetű családok mindennapjait. Egyik kolléga még az osztás előtt egyezteti a jogosultak névsorát, majd ez alapján megkapjuk a végleges névsort.  A feladatokat általában megosztjuk egymás között. Egyikünk az értesítőket viszi ki, a másik kolléga átveszi a csomagokat,illetve rendezi a helyet, majd a hét második felében kerül sor a csomagok kiosztására. Átgondoljuk a hét eseményeit, az egyes ügyeket, megoldásokat keresünk.

Munkánkra megnövekvő szükség van ebben a túlhajszolt világban. Holnap új nap kezdődik, új ügyekkel, új megoldásokkal, de aki keres, az talál.

 

 
Bácsalmás Város Honlapja
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval