Bácsalmás Város Honlapja

Oldalainkat 67 vendég böngészi
Feri Ember emlékére PDF Nyomtatás E-mail
2018. március 13. kedd, 10:08

EMBER

Volt / nem is olyan régen/  Bácsalmáson egy ember, akit mindenki csak Feri Emberként ismert.  Nem volt nagy ember- sem termetre, sem egyébként- csak ember. Én 1957 januárjában ismertem meg akkor még  Bak Ferencként. Később változott a neve is először Bach Ferencre /édesanyja után/, majd Sárvári Ferencre. Sok év után a nyolcvanas évek vége fele ismét összehozott a sors minket, ekkor már Feri Ember volt. Mikor megkérdeztem  mi az oka, hogy mindenki így szólítja, akkor kérdéssel válaszolt, - miért nem vagyok ember ? .  Így hát neki volt Pista Ember,  Jóska Ember, Csaba Ember stb. ismerőse. Akkor még nem gondoltam, de ma már egyre jobba hiszem, hogy  Ő így kerülte meg a részére kellemetlen megszólításokat  /ELVTÁRS, BAJTÁRS, Úr stb/.

Érdekes ember volt a maga egyszerűségében, mindig a munka volt számára a fontos. Hihetetlen mennyiségű bácsalmási földet mozgatott meg, rengeteg vízvezetéket és egyéb kábelnek ásott árkot. Nagyon sok háznál fordult meg vízvezeték építésben, és majd annak cseréjében is. Minden nap dolgozott, hétköznap, vasárnap. Kicsi korától megmaradt egészség károsodása ellenére nevelőapja /Kabai Károly és Rudics tanár úr segítségével szakmát tanult, és művelte is a helyi KTSZ-ben.  Sajnos később  rosszabb idők következtek, megszünt a KTSZ, nem volt munka, meghalt a felesége , fia külföldre távozott, kislányával gondok voltak, melyet nem tudott rendezni.  Elvállalt közmunkát, utána pedig estig még alkalmi munkát végzett. Közben 1999-ben  a Honvéd utcai kis háza is részben a belvíz áldozata lett. Önkormányzati segítséggel –melyet később visszafizetett- sikerült rendbe tenni a házat, amit néhány év múlva  fürdőszobával is kiegészített.

Nehezen élt, voltak időnként problémás tettei, azonban segítőkészsége, embersége és tenni  akarása sokszor példaként szolgálhat .

2018.  február 20—án  szokatlan körülmények között meghalt egy EMBER.

Nyugodjál békében  FERI EMBER !

 
Bácsalmás Város Honlapja
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval