Bácsalmás Város Honlapja

Oldalainkat 100 vendég böngészi
Hölgy-válasz Nőnapi Konferencia PDF Nyomtatás E-mail
2018. március 13. kedd, 09:43

Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy Bácsalmásról, a nőket képviselve, egy olyan nőnapi konferencián vehettünk részt, mely hatalmas érdeklődéssel társult. Büszkeség, mert az Országházban ünnepelhettünk. Felemelő érzés volt az előadók köszöntőit, gondolatait hallgatni, melyek meghatározó irányt mutatnak nekünk, nőknek. Leginkább az a gondolat fogalmazódott meg bennünk az előadásokat követően, hogy Mi magunkra Nőkre lehetünk a legbüszkébbek, hiszen életet adunk, táplálunk, formálunk és alkotunk nap, mint nap, és nem csak a családot, életet, hanem a társadalmat is formáljuk.

Alapítóként, Király Nóra a FICSAK alapítója, elnöke köszöntötte a megjelenteket és elmondta, hogy nagy örömére szolgál, hogy – csakúgy, mint tavaly – az idén is a Magyar Női Unióval közösen valósíthatták meg konferenciát.

Hangsúlyozta, hogy nőnek lenni csodálatos ajándék, kiváltság és egyben kihívás is, hiszen ma az élet számos területén kell helytállnunk: sok esetben egyszerre kell szerető, türelmes feleségnek, gondoskodó édesanyának, nagymamának és megbízható munkaerőnek lennünk. Egy nő életében a legszebb ajándék a gyerek, a gyerekek megszületése pedig nemzeti létkérdés is, ezért a családok megerősítésén és a gyermekvállalás ösztönzésén múlik a jövő. Beszélt arról is, hogy a munka és a család közti egyensúlyt megtalálni minden időkben igazi kihívás volt, így van ez most is.

Ma hazánkban a Kormány megadja nekünk a választás lehetőségét, hiszen aki szeretne, a GYED Extra segítségével már gyermeke fél éves kora után visszamehett dolgozni anélkül, hogy elvesztené az állami juttatást. Ám aki szeretné, megteheti, hogy akár három évig is otthon maradhat. A cél a rugalmas foglalkoztatás lehetőségeinek bővítése. A „Nők a Családban és a munkahelyeken” című akció éppen ezt a célt szolgálja, hiszen ha a nő, az anya boldog, az egész család boldog.

Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió elnöke megosztott velünk egy kis személyes  információt, mégpedig azt, hogy a mai konferencián 3 generáció van itt vele: a szülei, mint vendégek, a gyermekei pedig, mint segítők. Kiemelte azt is, hogy a szervezet a nőket kívánja megerősíteni, mert úgy vélik, amilyen a nő olyan a család, és végső soron a társadalom is.

A nők és a férfiak hasonlóak és egyenlőek, de nem egyformák, ezért az egyenlőséget és nem az egyformaságot kell hangsúlyozni – mondta Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára.

Novák Katalin kiemelte, a nőknek plusz támogatásra van szükségük, mert “nekik adatott meg az a csoda, hogy gyermeket szülhetnek”, amiből többletfeladatok is adódnak. A kormánynak ezért biztosítania kell a döntés szabadságát, és támogatnia kell a főállású anyákat és a munkaerőpiacra visszatérni szándékozókat is, hogy megteremthessék a munka és a család egyensúlyát – hangoztatta az államtitkár.

Ezen egyensúly kialakítását segíti a gyed extra, a bölcsődei rendszer átalakítása, a hallgatói gyed bevezetése és kiterjesztése, a nők rugalmas foglalkoztatását segítő központok létrehozása, és a 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás lehetőségének megteremtése.

Az államtitkár azt mondta, olyan közéletre van szükség, amely vonzóvá válhat a nők számára, ezért kezdeményezte a Nők Magyarországért Klub alapítását, amely nőnapon tartotta alakuló ülését.  A polgári értékrendű szervezet alapítói között van Nagy Tímea olimpiai bajnok sportoló, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes is.

Dunai Mónika, az Országgyűlés női méltóságért albizottságának elnöke azt hangoztatta, hogy a családok megmaradását a fizikai és az anyagi biztonság garantálja, ezért meg kell őrizni a már elért eredményeket.

Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a 2010-es kormányváltás óta egyre több nő dolgozik, 2017-ben meghaladta a kétmilliót a számuk, ami a rendszerváltás óta a legmagasabb érték 2010 óta 270 ezerrel nőtt a foglalkoztatott nők száma, a női munkanélküliség pedig a 10 százalék feletti szintről öt százalék alá csökkent, amire még sohasem volt példa Magyarországon – fűzte hozzá.

Kitért arra is, hogy a magyar vállalkozások körülbelül 30 százalékát nők vezetik. A női vállalkozások általában hosszabb életűek, megbízhatóbbak, szabálykövetők, és kevesebb pályázaton indulnak ugyan, de nagyobb sikerrel. Ez alapján elmondható, hogy a női vállalkozások kiszámítható gazdasági erőt jelentenek, így kiemelten támogatja őket a kormány. Elmondta azt is, hogy a nők aránya a vezető pozíciókban Magyarországon 40 százalék körüli, ami az EU-s tagállamok között az egyik legmagasabb arány.

A délelőtt további részében  Lovász Irén népdalénekessel közösen énekeltük el a Tavaszi szél vizet áraszt című csodaszép, örökzöld dalt, majd Vecsei H. Miklós színművész személyes hangvételű, közvetlen beszédében köszöntötte hölgyeket, Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő a biztonságunk megőrzéséről beszélt, valamint Fűrész Tündét, a Kopp Mária Intézet vezetőjét Kincs, ami van című előadásában a gyermekeink jólétének fontosságáról hallgattuk.

Továbbá előadásával megtisztelt még Bedő Imre, a Férfiak Klubjának alapítója, aki a férfi és a nő közötti, életre szóló szövetség fontosságát hangsúlyozta, majd Bokor-Nyiredy Kinga párkapcsolati tanácsadó a női lélek erőforrásairól, Léder László pszichológus pedig a hagyományos család és a modern apaság viszonylatáról beszélt.

 

Bárócz Tímea, Nagy Renáta


 

 
Bácsalmás Város Honlapja
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval