Bácsalmás Város Honlapja

Oldalainkat 48 vendég böngészi
3D oktatás a bácsalmási gimnáziumban PDF Nyomtatás E-mail
2017. december 14. csütörtök, 10:40

A Bácsalmási Hunyadi János Gimnázium „Nyílt napján” érdekes 3D-s előadásokon és bemutatókon vehettek részt az érdeklődők. A gimnázium egykori diákja, Sáfár Tamás térinformatikai mérnök 3D-s mérőeszközöket fejleszt, amivel milliméter pontossággal és részletességgel járhatunk be szabadon egy-egy felvételezett teret, épületet, virtuális várost, ez pedig lehetőséget kínál minden nemű mérnöki tervezéshez, így a 3D nyomtatáshoz, mérnöki reprodukciós munkákhoz is. A technológiát maga is oktatja szakemberek, és egyetemek számára hazánkban és Közép-Kelet Európa számos országában.

Sáfár Tamás örömmel hallotta, hogy a bácsalmási gimnázium oktatásába igyekeznek megismertetni a diákokkal a 3D-s korszerű, innovatív technológiákat. Szívesen vállalta, hogy a legújabb térszkennerükkel, - amellyel újszerűsége miatt a hazai piac még nem is igazán találkozhatott -, bemutatót tartson a „Nyílt Napon”.

Az érdeklődők megismerkedhettek még Fröhlich Balázs villamosmérnök, feltalálóval is, aki 2012-ben megnyerte az EnterFlex tehetségkutató versenyt az általa készített alternatív energiát felhasználó piramisával. Jelenleg alternatívenergia-kutatással és 3D-nyomtató tervezéséből, prototípusgyártással foglalkozik.

Márai András gimnáziumi igazgató szerint meg kell újulni az oktatásnak, ha  a bácsalmási Hunyadi is a 21. század versenyképes iskolája szeretne lenni. Ez nem képzelhető el a legújabb technológiai eszközök integrációja nélkül. 2018. szeptembertől  azok a diákok, akik szeretnék megismerni a 3D-s modellezés és tervezés folyamatát, a 9. évfolyamtól kezdve fakultációs tantárgyként megtehetik a bácsalmási gimnáziumban.
A 3D-s nyomtatás és szkennelés alkalmazása főképp a matematikai, digitális, programozási, és technikai kompetenciákat képes fejleszteni. A 3D tervezés elsajátítása és a modellek kézbe vétele jelentősen hozzájárulhat a térlátás, a kreativitás, a művészeti készségek és a finommotoros koordináció fejlesztéséhez.

Már most rengeteg szakmában igénybe veszik ezt a technológiát és biztos benne, hogy a mai iskolások zöme találkozni fog jövőbeli szakmája és hivatása során az additív gyártástechnológiákkal, ezért a 3D-s nyomtatás működésének ismerete olyan tudást jelent, amely a 21. század munkaadóinak különösen fontos lesz.


 
Bácsalmás Város Honlapja
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval