Bácsalmás Város Honlapja

Oldalainkat 50 vendég böngészi
Idősek emlékei a disznótoros vacsorákról PDF Nyomtatás E-mail
2017. december 11. hétfő, 15:29

Egyszer régen, nagyon régen, és az óta is egyre sűrűbben, több szép korú hölgy és úr az idősek klubjában beszélgettek. Ezen alkalmakkor vidáman elevenítették fel fiatal megélt, átélt emlékeiket. Többek között szó esett élményeik között a régi, hagyományos disznóvágásokról is. Szinte érezték és összefutott a nyál a szájukban az ilyenkor szokásosan elkészített házias ízekkel teli ételek említésére. Többször elhangzott, ,,hogy milyen jó is lenne olyan finom töltött káposztát enni, amit olyankor főztünk, hiszen annak párja nincs”. Szó-szót követett. ,,Ááááá az semmi, a pecsenye, amit akkor sütöttünk, na meg a sült kolbász és a hurka, na az- az igazi”. Volt, aki szerényen megjegyezte, hogy a disznótoros orjalevesnek nincs párja.

A klub munkatársai hallgatták és persze maguk is gyakorlott háziasszonyként részt vettek a beszélgetéseken, melyen kitárgyalták a finom ételek elkészítési módját. Megismerték különböző tájegységek szokásait. Majd nagy elhatározásra jutottak. ,,Vágjunk mi, magunknak egy disznót. Ilyen sokan itt vagyunk, nem kell túl sokat dolgozni, mindenki mozog egy kicsit és felelevenítjük az emlékeket, ízeket.”

A gondolatokat tett követte, így 2017. december 05. napjára kitűzték az időpontot, beszerezték az ilyenkor szükséges eszközöket, fűszereket és az elmaradhatatlan böllért, no meg a 120 kg. sertést, melyet 50% kedvezménnyel tudtak megvásárolni a helyi Gazdaságból.

A feldolgozás során készült kolbász, hurka, disznósajt, töpörtyű, abált szalonna. A sertés karaj egy későbbi rendezvény során rántott húsként, míg egy másik alkalommal pörköltet főznek a lefagyasztott húsból. Közösen készítettek első nap sült vért, pecsenyét, sült májat, és a kolbászt, hurkát is sütve fogyasztották. A második napon pedig a várva várt orjaleves és a töltött káposzta volt a menü, melyet közösen fogyasztottak el. A régi hagyományok felelevenítése jó alkalom volt az együttlétre, beszélgetésre, nótázásra. Fokozta az élményt, hogy közben a Mikulás is megérkezett körünkbe.

Felejthetetlen élmény volt, jövőre megismételjük.

Szűcs Istvánné

Besenyei Zoltánné

Kövecses Zoltánné

Kovács Mária


 

 

 

 
Bácsalmás Város Honlapja
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval