Bácsalmás Város Honlapja

Oldalainkat 77 vendég böngészi
Közfoglalkoztatásból a szociális szövetkezetekbe PDF Nyomtatás E-mail
2017. november 09. csütörtök, 18:41

MÚLT és JÖVŐ

HAGYOMÁNY és INNOVÁCIÓ

… és a NAGYMAMA SZERETŐ GONDOSKODÁSA


Mindig ezek a gondolatok és érzések kavarognak a fejemben, amikor a BÁCSALMÁSI FINOMSÁGOK-ra gondolok.

Gyermekkoromban természetes volt, hogy a szülők, nagyszülők mellett felnőve nemcsak a klasszikus értékeket, mint a család fontossága, egymás megbecsülése, tisztelete, stb. vettük át tőlük, hanem a falusi lét természetes velejárója: a termőföld szeretete, a saját szükséglet biztosításának igénye és a megtermelt felesleg tartósítása is a mindennapjaink részévé vált.

Hosszú út vezetett odáig, míg a Bácsalmási Önkormányzati Közszolgáltatási Közhasznú Nonprofit Kft. (a „BÖKK”) közfoglalkoztatási programok keretében kialakította a termelési – feldolgozási – szolgáltatási – értékesítési és marketing tevékenységek körét. A szervezet lényege, hogy a hátrányos helyzetű, tartós munkanélküli embereket foglalkoztatunk.

Ebből a nagy rendszerből vált ki a két szövetkezetünk: A Bácsalmásért Feldolgozó és Értékesítő Szociális Szövetkezet, valamint a Bácsalmási Start Szolgáltató Szociális Szövetkezet.

A Bácsalmásért Feldolgozó és Értékesítő Szociális Szövetkezetben végzett munkánk legfőbb eredménye a BÁCSALMÁSI FINOMSÁGOK termékcsoport: olyan tartósítószer-, adalék- és színezékmentes kézműves termékek, amelyek saját termelésű vagy lehetőleg helyben vásárolt alapanyagokból készülnek. Termékeink részben hagyományos, a mai technológiákhoz illeszkedő receptúrák alapján készülnek, részben újszerű, eddig szokatlan ízvilágú krémek, lekvárok, ételízesítők, savanyúságok, szörpök vagy ivólevek.

2016-ban megnyertünk egy „FÓKUSZ” nevű pályázatot, amely 51 millió forint támogatást hozott a szövetkezetünknek.

A Zöldség - Gyümölcs Feldolgozó Üzemünk működtetését és az értékesítési feladatok ellátását, ezek után 2017. márciustól a Bácsalmásért Feldolgozó és Értékesítő Szociális Szövetkezet végzi. Termékeink az Egészséges Bácsalmásért Mintaboltunkban és standunkon vásárolhatók meg. Vidéken egyre bővülő értékesítési hálózatot alakítottunk ki és jelentős szerepet vállalunk a helyi és környékbeli közétkeztetésben is.

Fő célunk, hogy minél több emberhez eljusson munkánk gyümölcse: a Bácsalmási Finomságok termékcsoport!

Szintén a „FÓKUSZ” pályázat keretein belül 59 millió forint támogatás nyertünk el a Bácsalmási Start Szolgáltató Szociális Szövetkezetnek. A szövetkezet fő tevékenysége a mezőgazdasági szolgáltatás, melynek keretében mezőgazdasági bérmunkát és igény szerint gépi szolgáltatásokat végez. A szolgáltatásnak a helyi és környékbeli őstermelők, családi vállalkozások körében.

Cél a tevékenységek bővítésével és optimalizálásával mindkét szervezet részére olyan profil kialakítása, melynek révén a szövetkezetek önállóan is működni tudnak, elősegítve ezzel a helyi szociális gazdaság fejlődését és a munkavállalók társadalmi-gazdasági „jobblétét”.

 Barta Tiborné Gáll Ágnes


 
Bácsalmás Város Honlapja
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval