Bácsalmás Város Honlapja

Oldalainkat 98 vendég böngészi
Most újra kezdtük a cserkészmunkát PDF Nyomtatás E-mail
2017. szeptember 21. csütörtök, 11:17

Augusztus 25-27-ig a „rakétakilövő” táborhelyen újra cserkésztábort tartottunk. Három őrs részvételével a török időkbe vitt bennünket vissza a keretmesénk. Az Egri csillagok világába. Ezért is gyakorlatoztunk szablyával, ostorral és íjjal. A szablya a török korban is még használatos kard volt, melyet már honfoglaló őseink is használtak. A táborba lóháton betörtek a törökök és elrabolták ezt a fegyvert, ezért üldözőbe vettük őket, majd végül meglett a szablya és a törökök is kis időre békét kötöttek velünk. (Mi kerékpárral közlekedtünk. Ezzel is tisztelegtünk egykori bácsalmási cserkész elődeink előtt, akik az idén nyolcvan éve 1937-ben kerékpárral jártak Hollandiában a cserkész világtalálkozón.)

Egy elrejtett batyut is találtunk a tábor közelében, amelyben egy levél, gyertyatartó, kő, titkos üzenet, kősó, régi evőeszközök és pénzek voltak. A batyu arany gyertyatartójában egy gyertya volt, mellyel a titkos rovásírást előhívtuk. Így értettük meg, - a rovásüzenetet megfejtve - hogy a lávakőből és a parajdi kősóból bográcsban kell kőlevest főznünk. Együtt főztük és még soha ilyen finom levest nem ettünk.

A tábort megelőző jótékonysági musical énekesnője is megtisztelt bennünket az esti tábortűznél. Nagy Fruzsina Lilla az egri Gárdonyi Géza Színház művésze, őt régi cserkészünk Horváth Attila hívta meg hozzánk. A tábortűznél török kori dalokat énekelt nekünk, mesélt a dalokról, amiket előadott és erősítette a csapatot a közös népdaléneklésekben.

A kőleves kövét a konyhában legügyesebb Györki Jázmin vihette haza. A tábortűz szenét pedig az ügyes fiúk között az elsőnek ítélt Blum Barnabás vihette haza. A szén egyfajta vándorszén a cserkészeknél. A következő év nyári táborába hozza, aki megkapta. Így egy láncolattá válnak a tábortüzek évről évre. Tizenhat év után Vida Ernő régi cserkészünk hozta el utolsó szenünket. Annak darabjait kiosztottuk, és a gyerekek tették bele a tűzbe.

Az őrsök:

Macska őrs: Árpád Máté, Blum Barnabás, Daám Kristóf, Kádas-Tar Gergő, Márta Balázs

Hód őrs: Gauder Máté, Kövesdi Krisztián, Léwang Hunor, Riesz Bálint,

Jázmin őrs: Györki Flóra, Györki Jázmin, Horváth Nádja

Ezúton is köszönünk minden segítséget és támogatást! Nem utolsósorban az anyukák háttérmunkáját, ami nélkül a tábor nehezen valósult volna meg.

A cserkészjelölt gyerekek minden próbát kiálltak és mi régi cserkészek büszkék vagyunk rájuk, mert úgy tűnik, hogy ők legalább olyan jók, mint amilyenek mi voltunk.

Daám Tibor

cserkésztiszt


 
Bácsalmás Város Honlapja
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval