Bácsalmás Város Honlapja

Oldalainkat 25 vendég böngészi
Hunyadisok Olaszországban PDF Nyomtatás E-mail
2017. szeptember 18. hétfő, 11:26

Május 31. és június 5. között 6 napot tölthettünk el az olaszországi Campodoroban az ’Erasmus+’ program részeseként gimnáziumunk 3 tanulójával (Merkovics Virág, Keresztes Gergő és Koncsok Erik) és egy volt diákunkkal (Tóth Zoltán).

Ez a program az Európai Unió 2014-2020 között futó oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja 18 és 24 év közötti fiatalok számára. Mi a HEY programban vettünk részt (Healthy Youth Project), ami a Fiatalok Lendületben Program folytatása 2014-től.

A találkozón 7 ország fiataljai: Spanyolország, Portugália, Németország, Lettország, Törökország, Magyarország és a házigazda Olaszország vettek részt. A programot hosszas előkészület előzte meg, a főszervező Alessandra Tormene - a projekt padovai koordinátora - már hónapokkal az utazás előtt tervezte és szervezte a programokat, kiosztotta és koordinálta az elvégzendő feladatokat.

Összesen 36 résztvevő várta izgatottan az előtte álló napokat, hiszen tudtuk, hogy meg kell osztoznunk a szobákon, el kell fogadnunk más kultúrák szokásait, együtt kell működnünk öt napig és mindeközben csak az angol nyelvet tudjuk használni, hiszen az volt az egyetlen nyelv, amit mindenki beszélt.

Az első napot, ahogy a többi reggelt is közös tornával kezdtük, ezután a részvevők bemutatkozása következett az országukról, városukról, iskolájukról és saját magukról, majd szakértők tartottak előadást a droghasználat veszélyeiről és következményeiről. Délután a közeli hegyek egyikét másztuk meg egy hosszú, de csodálatos séta során, több mint 5 kilométert gyalogolva. A következő napokban is volt részünk még gyalogtúrában, játékos ismerkedéssel megtanultuk egymás neveit, nagyon érdekes és színes workshop-on vettünk részt, amit Laura, a spanyol tanárnő tartott, a diákok aktív részvételével, valamint betekintést kaptunk az olasz Polgári Védelem szerkezetébe és munkájába és megbeszéltük azt is, hogy melyik országban hogyan működik ez a szervezet. Nagyon érdekes volt a török csoport előadása is a különböző függőségekről és a dohányzás káros hatásairól. Természetesen a pihenésre és a szórakozásra is jutott idő: fél napot a padovai strandon tölthettünk el, esténként a szállásunknak is helyet adó sportcsarnokban hatalmas focimeccsek zajlottak, vasárnap pedig Campodoroban tartották az országos ’handbike’ verseny egyik állomását Alex Zanardi az egykori Forma 1-es pilóta, jelenlegi paralimpiai bajnok részvételével. A szurkolás mellett a gokartozást is kipróbálhattuk, azt hiszem ez mindannyiunknak örök élmény marad.

Az utolsó napunkat Padovában töltöttük el, ahol a 4 csapatnak (minden országból 1-1 fő) a város különböző pontjain található nevezetességeket kellett megkeresni és lefényképezni, és emellett a legjobb fagyizó és pizzéria képét is mellékelni kellett a megadott időn belül. Jó volt látni a sok egyforma zöld pólóban siető fiatalt, akik az angol nyelvet használva, közösen igyekeztek megoldani a kapott feladatokat, gyakran a helyi lakosok segítségét kérve.  A program zárásaként még különböző szempontok alapján értékeltük az eltelt napokat, majd minden résztvevő ’Youthpass’ tanúsítványt kapott, amely bemutatja, hogy mivel foglalkoztak és mit tanultak a fiatalok a programban megvalósult projekt során.

Rengeteg közös képet készítettünk, barátságok születtek a néhány nap alatt. Nem számított, hogy ki melyik országból jött, hiszen közös szobákban aludtunk, együtt ettünk és minden programon együtt vettünk részt. Utolsó este egy fergeteges bulival búcsúztunk Campodorotól és egymástól is, hiszen másnap a csoportok fele hazaindult, a másik fele (ahogy mi is) egy napot még Velencében töltöttünk el, mert a repülőgépünk csak szerdán indult Budapestre. Egy teljes napunk volt ezt a gyönyörű várost megismerni!

Köszönjük a lehetőséget, hogy egyetlen magyarországi iskolaként részt vehettünk ebben a projektben és bízunk abban, hogy ez az utazás csak az első lépés volt az ’Erasmus+’ programban való részvételben és talán néhány év múlva Bácsalmás és a Hunyadi János Gimnázium adhat otthont egy hasonló  találkozó megszervezésének.

 

Juhászné Schweibert Judit


 

 

 
Bácsalmás Város Honlapja
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval