Bácsalmás Város Honlapja

Oldalainkat 85 vendég böngészi
Interjú Bundula Marcellával PDF Nyomtatás E-mail
2017. augusztus 17. csütörtök, 12:28

„ A művészet lemossa a lélekről a mindennapok porát.” Bárki, aki zenél, ír, alkot, vagy egyszerűen csak szeret elmélyedni különböző művészeti ágak varázslatos világában, magáénak érezheti Pablo Picasso szavait. Nap, mint nap hallhatunk fiatal művésztanítványok sikereiről, most a bácsalmási zongorista növendékekről olvashatnak interjút, akik sikert sikerre halmoznak különböző versenyeken. Tanárukkal, Bundula Marcellával főként a Fantast Nemzetközi Versenyről beszélgettünk, a szerb és a magyar zeneoktatás különbségeiről, emellett információkat kapunk, hogyan is képzeljük el a verseny előtti időszakot, felkészülést, miben rejlik sikerük titka és milyen pozitív változásokat tapasztalhat, aki zongorázni tanul.

-         Először is szeretnék gratulálni az idén is sikerekben és eredményekben gazdag tanévhez. Nemcsak hazánkban értek el sikereket a diákok, hanem a Fantast Nemzetközi Zongoraversenyen is, amit 2012 óta minden évben megrendeznek Óbecsén, Szerbiában. Erről szeretném, ha mesélne, mit kell tudni erről a versenyről, a programokról és a résztvevőkről.

-         Köszönöm szépen. Idén már hatodik alkalommal szervezik meg a Fantast Nemzetközi Versenyt. Mi 2015-ben vettünk részt először ezen a versenyen és Gálfi Natália már az első alkalommal első helyezést ért el. 2016-ban pedig már ketten is részt vettek és Tanács Patrícia Panna tért haza első helyezéssel, ebben az évben ismét Gálfi Natália. A többnapos verseny impozáns környezetben, egy gyönyörű kastélyban került megrendezésre. Rendkívül jól szervezett és sok a résztvevő. Ahogy a neve is mutatja, ez egy nemzetközi verseny, a résztvevők főként Horvátországból, Montenegróból, Szlovéniából, Bosznia-Hercegovinából, Magyarországról és Szerbiából érkeznek. A növendékek zongora, hegedű, harmonika, tambura és gitár kategóriában mérhetik össze ügyességüket. Érdekes, hogy ez a verseny nem igazán ismert Magyarországon, leginkább a határ menti településekről, Bajáról, Szegedről jelentkeznek a versenyzők.  A hét a zongoristákkal kezdődik, magas létszámmal. Minden évfolyamból, korcsoportból külön-külön díjazzák a résztvevőket. Nagyon igazságosnak találom ezt a rendszert. A 2008. évben született versenyzők a bébikategória, ez az első évfolyam és az utolsó a 2002. évben született versenyzők. Kötetlen a műsorválasztás, időkeret van megadva, a stílus is kötetlen.

-         Milyen különbséget tapasztal a szerb és magyar zeneoktatás között?

-         Nagyon magas színvonal jellemezte a növendékek játékát. Fontos tudni, hogy itt a nagyon kemény oroszos vonal érvényesül, szigorú követelményekkel. Régebben a hagyományosabb, arisztokratikusabb zeneoktatás érvényesült, megvolt egy bizonyos mennyiség és nehézségi fok, ami manapság már csak álom. Nincs realitása, muszáj tudomásul venni, hogy a lehetőségek kiszélesedtek.

Manapság kevesebb idő jut a gyakorlásra, ennek oka lehet az internet, az okostelefonok elterjedése vagy a mindennapos foglalatosságok, kötelezettségek, de ez is növendékfüggő, hiszen akinek tényleg fontos a gyakorlás, mindig tud kellő időt szakítani rá. Lehetetlen ugyanazt a követelményt rázúdítani a diákokra, mint például pályám elején, 30 évvel ezelőtt. De még egyszer ki szeretném emelni, hogy minőségi váltás nincs, erős a zeneoktatás Magyarországon.

-         Hogyan zajlik a versenyekre a felkészülés? Mi a siker kulcsa?

-         A legfontosabb a megfelelő darab kiválasztása, ehhez elengedhetetlen a növendék érzelemvilágának és személyiségének megfelelő ismerete. Ha érzelmekben gazdag a lelki világa, lírai darabok által kifejezheti érzelmeit. Ha a technikája kiemelkedő, tűzről pattant, akkor egy ütősebb darabot választunk. Akire a logikus gondolkodás jellemző, előbb kap egy bonyolultabb, többszólamú darabot. A legfontosabb, hogy a gyermek kiemelkedjen tehetségével, erősségével, magáénak érezze a darabot és ez a többi résztvevő felé emelheti. A darabválasztás perdöntő a versenynél.  Emellett fontos, hogy mit bír el, ne legyen se túl könnyű, se túl nehéz. Ez egy igen felelősségteljes lépés, a jó műsor kiválasztása.

A felkészülés egy több hónapos munka, minimum féléves, ha jól kidolgozott produkciót szeretnénk. Mindig van mit szépíteni és a darabnak is kell idő, mire beérik. Elengedhetetlen a precíz, alapos gyakorlás és a rendszeres találkozás. Ha valaki jelentkezik, hogy szeretne részt venni egy versenyen, tisztában kell lennie vele, hogy ilyenkor nincs nyári, őszi szünet. Fantasztikus örömöt okoz, hogy sok a lelkes gyerek, akik hajlandóak plusz munkát vállalni és maguktól szeretnének részt venni minél több versenyen. A sikerélmény a legfontosabb, ami nem a díjat, a helyezést jelenti, hanem azt, hogy jó érzéssel kelnek fel a zongora mellől, hogy sikerült.

-         A zene jótékony hatásairól szinte bárhol olvashatunk, nem csak az egyénre gyakorolt pozitív hatásairól, hanem akár a közös zenélés okozta örömökről is. Ha valaki szeretne megtanulni zongorázni, milyen változásokat tapasztalhat?

-         A zongorázás fejleszti az agyat, sok területet mozgat meg egy időben, hiszen külön kell figyelni a bal és jobb kéz munkáját, gyakran még a lábét is. Kutatások eredményei igazolják, hogy a matematikában és idegen nyelvekben eredményesebbek azok a gyerekek, akik zenét tanulnak. Segíti a memóriát, a koncentrálóképességet, türelemre, alázatosságra és fegyelemre tanít. A személyiséget is remekül fejleszti, és erős barátságok alakulnak ki a gyerekek között, akik együtt zenélnek. Toleránsabbak lesznek egymással, jobban odafigyelnek a másikra és erősödik a valahova tartozás élménye.

 

Köszönöm a beszélgetést!

 Fekete Fanni


 

 
Bácsalmás Város Honlapja
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval