Bácsalmás Város Honlapja

Oldalainkat 82 vendég böngészi
Nemzetközi Művésztelep a Bácsalmási Ifjúsági táborban PDF Nyomtatás E-mail
2017. augusztus 01. kedd, 07:41

Interjú Novák Dániel művésszel, a Művésztelep szervezőjével

Mióta szervez művésztelepet Bácsalmáson, és mikor kezdődik?

Idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Rakéta Művésztelep, ami onnan kapta a nevét, hogy helyszínéül a régi rakétakilövő állomás, jelenleg ifjúsági tábor szolgál. Azért is megfelelő a helyszín, mert ez egy tavas-erdős környezet, és tökéletes hely az alkotáshoz.

A tábor két hétig tart, július 28-tól augusztus 11-ig.

Milyen művészek érkeznek?

A meghívás a művészekkel való személyes kapcsolataink révén történik, adottságainknak megfelelően elsősorban a festészet, grafika és a média területéről. Alkotók érkeznek Szerbiából, Romániából és Magyarországról is. Minden évben az alaptagok mellett meghívunk néhány új alkotót is. A művészek koncepcióját nem határozza meg a művésztelep, nem kötelezik el magukat egyetlen stílus, ideológia vagy művészcsoport mellett sem.

Mi a művésztelep célja?

Elsődleges cél az, hogy külföldi és hazai kortárs művészeket ismertessen meg egymással, közös munkakapcsolatot, alkotóközösséget hozzon létre, és ez hosszú távra valósuljon meg, és mindenképpen Bácsalmáshoz kötődjön, valamint fiatal, művészetileg termékeny alkotók támogatása. Művésztelepünk fővédnöke Németh Balázs polgármester úr.

Mivel zárul a művésztelep?

Természetesen kiállítással. Minden alkotó egy-egy alkotását itt hagyja Bácsalmásnak. Ezekből, és a táborban született alkotásokból nyílik kiállítás 2017. augusztus 11-én 17 órakor, egy új helyszínen, a Gyűjtemények Házában, szabadtéri környezetben. Emellett különleges programok várják az érdeklődőket: street art workshop, ahol a művészek foglalkozásokon keresztül vonják be a gyerekeket, a Véka só, azaz az érzékszervek élményszobája felnőttek számára, (Tóth Eszter művész ötlete alapján), valamint koncertek, fényfestés. A kiállítást Szombathy Bálint, művészeti író, kritikus fogja megnyitni, ahová minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!

Kellemes alkotást, jó munkát kívánok! Köszönöm szépen a beszélgetést!

Schafferné Baumhakl Tímea


 
Bácsalmás Város Honlapja
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval