Bácsalmás Város Honlapja

Oldalainkat 78 vendég böngészi
Ebtulajdonosok figyelem! PDF Nyomtatás E-mail
2017. április 06. csütörtök, 14:53

Közösen kell fellépni az állatok, a természet és az emberek érdekeinek védelmében!

 Környezetünk, a természet és a felelős állattartás nagyon fontos kérdés, mindenkinek közös érdeke a tiszta környezet, az állatok és az emberek érdekeinek védelme. Az állattartás kötelességekkel és nem kis felelősséggel jár, az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni! Az utóbbi időben újra több lakossági bejelentés érkezett, mely szerint néhány lakos a tulajdonában lévő eb(ek) biztonságos tartásáról nem gondoskodik. Gyakran szabadon kóborolnak az állatok a településen, ezzel veszélyeztetve gyermekek és felnőttek testi épségét, valamint zavarják az arra lakók éjszakai pihenését.

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény szerint az állattartó köteles gondoskodni arról, hogy az eb közterületre felügyelet nélkül ne juthasson ki, és közterületen kutyát csak pórázon szabad vezetni! Ha a kutya közterületet szennyez, annak eltávolításáról az állattartó köteles azonnal gondoskodni. Az, aki tevékenységével vagy mulasztásával ezt a jogszabályt megsérti, szabálysértést követ el, melyért a kiszabható bírság 5 000 forinttól 150 000 forintig terjedhet! Ezen kívül állatvédelmi bírságot is köteles fizetni, melynek mértéke 15.000.- forinttól 150.000.- forintig terjedhet, melyet az állatvédelmi hatóság szab ki.

Az ebtulajdononos köteles az újszülött kiskutyát 4 hónapos korig mikrochippel és veszettség elleni védőoltással ellátni, majd ezt követően évente a veszettség elleni védőoltás beadása kötelező.

Tilos ebet bevinni, illetve ott tartani játszótérre, homokozók területére, élelmiszerüzletbe, közintézményekbe és ahol tábla tiltja az ebek beengedését vagy bevitelét. A vakvezető ebekre a felsoroltak nem vonatkoznak.

Kérjük a lakosságot, hogy házi kedvenceik megfelelő tartásáról gondoskodni szíveskedjenek!

 
Bácsalmás Város Honlapja
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval