Bácsalmás Város Honlapja

Oldalainkat 126 vendég böngészi
Meghívó a „Bácsalmás. Fejezetek egy felsőbácskai kisváros történetéből” c. könyv bemutatójára PDF Nyomtatás E-mail
2016. december 19. hétfő, 09:44


Ajánlás: Régi könyvek szép szokása szerint

köszöntöm az Olvasót

Régi és egyben új könyvet tart most a kezében, az 1999-ben megjelent kötet átdolgozott, bővített kiadását. A szerzők között ott vannak a régiek, de új témakörrel, friss ismeretekkel jelentkeznek az új kutatók is.

Hamarosan nagykorú lesz az a gyermek, aki e könyv első kiadásakor született. Rohanó világukban ez már tetemes idő, s a változások számbavételével egy pillanatképet is kapunk a kötetben Bácsalmásról 2016-ban.

Egy település történetét feldolgozó kiadvány megjelenése az ott élők számára ünnepi esemény – írtam az 1999-es kiadás ajánlásában, és igaz ez az új, átdolgozott, bővített kiadásra is.

A szerzők tényszerűen, a meglévő szakirodalom felhasználásával összefoglalták a Bácsalmásra vonatkozó ismereteket, ezen túl azonban alapkutatásokat is végeztek. A levéltárakban megőrzött anyag feldolgozása mellett olyan alapvető forrásokból is dolgoztak, mint az anyakönyvek, az iskolák értesítői, a volt tanácsi irattár. Aki végzett már hasonló munkát, az tudja igazán értékelni és észrevenni azt, mennyi idő, türelem, kitartás kell ehhez a feladathoz.

A könyv megírásakor a szerzők több szempontra is figyeltek. Kapjon az olvasó adatgazdag várostörténetet, de nagyobb kitekintést is. Így a közigazgatási határok változása kapcsán a korról-korra más nevű megye (Bodrog, Bács, Bács-Bodrog, Bács-Kiskun) rövid történetének, Bácsalmás helyének és szerepének összefoglalását ebben a területi egységben.

Új fejezete a kötetnek a klímaváltozás hatásait, következményeit és a problémák lehetséges megoldásait Bácsalmás viszonylatában bemutató tanulmány.

Külön egysége a kötetnek az a gazdag szakirodalmat felvonultató tudományos közlemény, mely 2016-ig számba veszi Bácsalmás és tágabb környéke, Észak-Bácska régészeti feltárásait, bemutatja az évezredek során valaha itt élt népek anyagi és szellemi kultúráját.

A mindennapok, az iskolák története, a társasági élet, egyesületek, népszokások csodálatosan gazdag anyaga is megjelenik e könyvben, kiegészülve az elmúlt közel két évtized hozta változásokkal. Itt ismerhet önmagára mindenki, aki Bácsalmáson él, vagy bácsalmási kötődésű. A gazdag képanyagban megtalálhatja ősei arcát, a régmúlt mozdulatait..

De kinek is szól ez a könyv? Ki is az olvasó? A kötet szerzői nem egy szűk csoportnak írtak, s szem előtt tartották azt is, hogy a helyi tantervekhez igazodva a tanulók kezébe adva olvasható, feldolgozható ismeretek szólaljanak meg a könyv lapjain, s megfeleljen a tudományos elvárásoknak is. Összegezve: igen nagy kihívásnak szerettek volna megfelelni.

Emellett az elkészült munkán érződik a helytörténeti kutatók legnemesebb tulajdonsága: a városuk iránti szeretet. Ez nem elfogultságot jelent, hiszen a földrajzi környezet, a régészeti ásatások során előkerült tárgyak, a történeti dokumentumok tényszerű leírása megtörténik, de a leírt mondatok mindegyikén átsugárzik az egészséges lokálpatriotizmus. Különösen fontos mindez akkor, ha tudjuk: fiatalok, diákok, gyerekek is forgatják majd ezt a könyvet, mely a szülőföld megismerése mellett annak szeretetére is megtanít.

Ajánlom tehát mindenkinek, bácsalmásiaknak és más felső-bácskaiaknak, itt élőknek és elszármazottaknak ezt az emberközeli kiadványt, még akkor is, ha a korábbi kötet már birtokukban van.

Merk Zsuzsa

 
Bácsalmás Város Honlapja
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval