Bácsalmás Város Honlapja

Oldalainkat 68 vendég böngészi
F E L H Í V Á S PDF Nyomtatás E-mail
2016. szeptember 12. hétfő, 13:06

Ahogy az ország egész területén, úgy a Bácsalmási Járási Hivatal Földhivatali Osztály illetékességi területén is folyik a parlagfűvel fertőzött területek felderítése. Sajnálatos módon a csapadékos időjárás kedvezett a parlagfű fejlődésének.

Ellenőrzési feladataink végzése során tapasztaljuk, hogy a földhasználók nem minden esetben tesznek eleget védekezési kötelezettségüknek, ezáltal az elmúlt évi viszonyokhoz képest jelentős számú parlagfűvel fertőzött területet találtunk.

A parlagfű-felderítésben az ingatlanügyi hatóság, a növényvédelmi hatóság, a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI), a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, valamint a települési önkormányzatok jegyzői vesznek részt.

A 2008. évi XLVI. Törvény 17. § (4) bekezdése értelmében: "A földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani." Vagyis a parlagfű fertőzöttség visszaszorítása a földhasználók, illetve földtulajdonosok kötelezettsége, akiknek területén parlagfű található, gondoskodniuk kell a gyommentesítésről.

A FÖMI minden évben űrfelvételek, valamint a korábbi ellenőrzések tapasztalatai alapján veszélyeztetettségi térképet készít. Az ingatlanügyi hatóság a veszélyeztetettségi térkép, illetve a lakosság által a Parlagfű Bejelentő Rendszeren, valamint a Parlagfű-mentes Magyarországért Egyesület honlapján keresztül bejelentett információk alapján helyszíni ellenőrzést folytat le.

A helyszíni ellenőrzésről felvett jegyzőkönyvben foglaltak alapján az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv közérdekű védekezést rendel el, ha a termelő, illetve a földhasználó a védekezési kötelezettségének az azt elrendelő hatósági határozat ellenére sem tesz határidőben eleget. Az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv a közérdekű védekezés elmulasztóját a közérdekű védekezés elrendelését követően a költségek tizenöt napon belüli megtérítésére kötelezi. A kötelezett nem fizetése esetén a közérdekű védekezés költségei adók módjára behajtható köztartozásnak minősülnek.

Tájékoztatjuk a lakosságot, amennyiben a parlagfű elleni védekezési kötelezettségüknek nem tesznek eleget, úgy a növényvédelmi bírság mértéke - a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától, valamint a fertőzés mértékétől függően - 15 000 Ft-tól 5 000 000 Ft-ig terjedhet.

Felhívjuk a földtulajdonosok, valamint a földhasználók figyelmét, hogy nagyobb gondot fordítsanak a parlagfű-mentesítési kötelezettségük teljesítésére!

(Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal)

 
Bácsalmás Város Honlapja
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval