Bácsalmás Város Honlapja

Oldalainkat 60 vendég böngészi
Kezdődik az iskola, óvoda… PDF Nyomtatás E-mail
2016. szeptember 09. péntek, 08:21

Szeptember beköszöntével elkezdődik az új tanév és az új óvodaév… a gyerekek újra közösségbe járnak, ami miatt sok dologra jobban oda kell figyelni a szülőknek, gyerekeknek egyaránt.

A gyermekközösségekben gyakrabban előfordulhatnak fertőző betegségek, amik megfelelő higiéniával, tisztasággal, odafigyeléssel megelőzhetők. Az élősködők által okozott betegségek közül a tetvességet és a rühességet emelném ki; mindkettőt ízeltlábú okozza. A tetű és a rüh is emberről emberre terjed, előbbi a szőrrel (hajjal) fedett testrészeken, míg utóbbi a vékony, meleg(ebb) bőrterületbe belefúródva fedezhető fel. Az iskolákban, óvodákban rendszeres védőnői szűrések történnek, ahol a fertőzött gyerekeket észreveszik, ha kell, ellátják. Természetesen nagyon fontos a szülők odafigyelése is, a gyerekek haját, bőrét érdemes rendszeresen „átbogarászni”. A tiszta, jól kimosott, kivasalt ruha és ágynemű is segít elkerülni ezeket a kellemetlen kis élőlényeket. Ma már sokféle – recept nélküli – készítmény kapható a patikában, amivel ezeket a betegségeket kezelhetjük is.

Az élősködőkön kívül számos baktérium és vírus okozhat még közösségi megbetegedést – legtöbbször miattuk a légúti és a bélrendszeri fertőzésekkel találkozunk. Ősszel jóval gyakoribbak a felső légúti hurutok, a köhögés, fülfájás, illetve járványszerűen előfordulhat az influenza. Természetesen gyógyszerrel kezelhetők ezek az elváltozások, de nem győzzük hangsúlyozni a megelőzés fontosságát. A réteges öltözködés, a gyakori szellőztetés, a megfelelő étkezés (…elegendő vitamin), a sport mind-mind az egészség megőrzését szolgálja. A hányás, hasmenés legtöbbször - hasonlóan a hurutokhoz - fokozott figyelemmel, tisztasággal megelőzhető. Általában elmondható, hogy amennyiben a gyermek lázas, fájdalmai vannak, hány, görcsöl, mindenképp érdemes orvosnak megmutatni; viszont egy egyszerű meghűlést, gyomorrontást akár a szülő is képes otthonában kezelni.

A fertőzések mellett a tanév elkezdésével a balesetek száma is megnő. Az óvodában, iskolában a nevelők persze vigyáznak gyermekeinkre, de nem várható el, hogy minden pillanatban mindenkire oda tudjanak figyelni. Épp ezért a gyerekeket már óvodás kortól meg kell tanítani a felelős közlekedésre, egymással való játékra, és arra is, hogy ha baj történik (pl. horzsolás, egyéb kisebb-nagyobb sérülés) kitől és hogyan kérjenek segítséget. Ez a szülő felelőssége…

Az óvoda/iskolaév elkezdtével nem csak a gyerekek teste, hanem a lelke is nagyobb stressznek van kitéve. Ha nem csupán egészséges, de kiegyensúlyozott gyermeket szeretnénk, figyeljünk oda, hogy a tanulás mellett legyen elég ideje játszani, aludni, regenerálódni… A rendszeres beszélgetések, a „mi történt ma veled?” típusú kérdések segítenek levezetni a feszültséget és megoldást jelenthetnek sok-sok problémára.

Amennyiben elővigyázatosan, tisztán és okosan indítjuk csemetéinket idén is útnak, elkerülhetünk jó pár hiányzást, és ezzel a család életét is megkönnyíthetjük. Kellemes, egészséges 2016/17-es évet kívánok mindenkinek:

Dr. Gazdag A. Eszter

 
Bácsalmás Város Honlapja
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval