Bácsalmás Város Honlapja

Oldalainkat 68 vendég böngészi
Népek-Ízek Forgataga 2016. PDF Nyomtatás E-mail
2016. szeptember 08. csütörtök, 14:05

Bácsalmás Város Önkormányzata idén is megrendezte 2016. augusztus 12-13-án a Népek-Ízek Forgataga nagyrendezvényét, amely a térség legnagyobb és legnépszerűbb gasztro-kulturális rendezvénye. Most is nagy szerepet kaptak a helyi és kistérségi hagyományok, a különféle kulturális és gasztronómiai programok.

A rendezvény pénteken a Rakéta kiállítás megnyitójával kezdődött a Kulturális Központ galériájában. A kiállításon harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Művésztelepen részt vevő fiatal kortárs művészek mutatkoztak be alkotásaikkal. A kiállítást Németh Balázs, Bácsalmás polgármestere és Novák Dániel, a Művésztelep főszervezője nyitotta meg, közreműködött a RastAcustic együttes. Ebben az évben a fiatal művészek a tábor ideje alatt a város központjában lévő szürke betonblokk kerítést is dekorálták, festették saját ötleteik alapján Marton Ákos vezetésével. Az ábrázolásmód vidám, színes, figuratív. A közös színhasználat teszi egységessé az amúgy kb. 250 m hosszú falfelületet, amit öt különböző stílusú művész készített. A térségben a fiatal művészeknek köszönhetően jelenleg a legnagyobb falfestés itt található Bácsalmáson, kb. 600 m2 területű.

A szabadtéri rendezvényt a Madarasi Gyermek- és Ifjúsági Fúvószenekar nyitotta meg, az est folyamán fellépett az Almasch Tánccsoport Német Ifjúsági Tánccsoport, a Heimatraume kórus, a Nemesnádudvari Német Nemzetiségi Hagyományőrző Tánccsoport, a Niluofar Hastánc csoport, koncertet adott a RastAcustic együttes, a New Level Empire zenekar, bemutatót tartott a Fire Harmony Tűzzsonglőr Társulat, majd diszkó zárta a programot.

A Népek-Ízek Forgataga rendezvény szerves része a testvérvárosi találkozó. Ebben az évben Bácsalmás 50 éves évfordulót ünnepelt Bezdánnal. Szombat délelőtt ünnepi ülésen került sor a testvérvárosi szerződés megerősítésére. Bácsalmás vendége volt Bezdán mellett Bajmok, Bizovác, Backnang, és Nagymegyer. Testvérvárosaink is csatlakoztak a főzéshez-kóstoltatáshoz, bemutatták kulturális értékeiket, gasztronómiai specialitásaikat.

A délutáni programsorozat a „Hiszem, ha látom” baleset-megelőzési és mentéstechnikai bemutatóval kezdődött. Ezután fellépett a Bezdáni kórus (Ilona Kanizsai es Kapitány Mátájsz Sarolta), Romani Rota Cigány Kulturális Egyesület tánccsoportja, a bácsalmási Zora Horvát Tánccsoport, Kopcsek Tamás és tánccsoportja, Sundance TSE, és a mohácsi Zora Néptáncegyüttes. Az ingyenes nemzetiségi ételkóstolók során megismerkedhettünk magyar, sváb, bunyevác, bezdáni, bizováci ételkülönlegességekkel, valamint megkóstolhattuk Hegedűs Hanga, a Konyhafőnök junior győztesének tortilla-ját. Fergeteges koncertet adott a Republic együttes, majd a napot táncház zárta a Zabavna Industrija zenekar kíséretében.

Idén is színes, színvonalas és változatos programokkal kedveskedtünk a rendezvényre látogatóknak.

Szeretnék köszönetet mondani minden fellépőnek, nemzetiségi önkormányzatnak, civil szervezetnek, közreműködőnek, önkéntes segítőnek, akik munkájukkal hozzájárultak rendezvényünk sikeréhez. Külön köszönet illeti támogatóinkat: Bácsalmási Németek Egyesülete, Bácsalmási Német Önkormányzat, Bácska Modul Kft., Bácska Sütő- és Édesipari Kft., B-Renova Kft., Dimitrievits Miklós, Elektro Comfort Műszaki Áruház, Geiger Bt., Halászcsárda, Kähny Gépgyártó Kft., K&H Bank Bácsalmási Kirendeltsége, Mayer Antal, Nidocom Bt., Schütz Istvánné.

Schafferné Baumhakl Tímea

Fotógaléria megtekintése (44 fotó)

 
Bácsalmás Város Honlapja
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval