Bácsalmás Város Honlapja

Oldalainkat 33 vendég böngészi
Szakemberek, vállalkozók, munkanélküliség Bácsalmáson PDF Nyomtatás E-mail
2015. november 04. szerda, 11:50

Már sikerült magamhoz tértem a legutolsó nagy csalódásomat követően, így talán sikerül higgadtan leírnom a saját tapasztalataimat.

Nem egyedi az esetem, sajnos egyre többen és többször csalódunk a különböző problémáink, javításával megbízott szakemberekben. Én is így jártam.

Évekkel ezelőtt, ha szóltam a gáz-víz és központi fűtés szerelőnek, eljött és precízen megjavította a hibát. Egy éve ugyanez a szerelő már csak ígérgetett, majd egy idő után már fel sem vette a telefont ezzel igen kellemetlen helyzetbe hozva engem, mert a kőművesek jöttek a megbeszélt időben, ők tartották a szavukat. Kénytelen voltam saját magam összeállítani egy padló összefolyó rendszert, amiben már megint az „internet” volt csak segítségemre. Beismerem, laikus vásárlónak tokozott lefolyócsöveket eladni nem egy álom eladói munka, de azt a megvetést és lenézést, amit az egyik bácsalmási boltban kaptam nem kívánom senkinek! De hát mi tegyen az ember, ha a szerelő csak ígéri magát…..

Az autók javíttatása még nagyobb kihívás. Kettő éve egy fényezőt bíztam meg a karosszéria hibáinak javításával. Az első közösen megbeszélt időpontra elvittem, de egy hét után közös megegyezésre hazavittem, mert az autóhoz nem nyúlt, csak porosodott az utcán. A következő (szintén előtte többszörösen egyeztetett) időpontban az autó eleje lebontásra került, majd magára hagyva, porosodva várt ismét az utcán. Az ok: másvalaki visszahozta az autóját, az fontosabb volt, az enyém valamilyen prioritás szerint nem volt annyira fontos, stb…. Kérdeztem, hogy így hogyan lesz kész a megbeszélt időre, amikor is nekem utaznom kell? A válasz egyszerű volt: „SEHOGY!”

Elvittem másik fényezőhöz! Ő sem tudta tartani a megbeszélt határidőket, sok-sok hét után kaptam vissza csak az autót, ami persze 4-5 hónap múlva ugyanúgy rozsdásodni kezdett! Ezek szerint legalább Bajáig el kell vinni az autónkat, ha tisztességes munkát akarunk?!

Idén nyáron sajnos a kuplungomat utolérte az idő! Helyi autószerelő műhely vállalta a javítást. Pár nap csúszás után megvan a diagnózis: komplett kuplungszerkezet csere, 100ezer + munkadíj! Nagyot nyeltem, de hát mit lehet csinálni, meg kell csináltatni. Egy hét múlva szóltak, hogy kész. Elmentem, átvettem, de valami furcsa! A kuplung kissé ugrál, a kormányművem meg szorul. Azonnal vissza, futómű állítás, de az sem segített. Kipróbálás után a mester is beismerte, ez tényleg szorul, ez nem jó, hozzam vissza 2 nap múlva. Visszavittem, majd egy hétig megint semmi. Személyesen kimentem érdeklődni, hát egy gumi alkatrész a hibás, biztosan amikor feszegették a bölcsőt (mert hogy le sem bontották az autó alját, hogy időt spóroljanak) akkor mehetett tönkre, de nagyon drága…. Mondtam szerzek egyet én. Így is lett, szereztem, kivittem. Kuplung miért ugrál? Mint kiderült a lendkereket le sem vették, fel sem szabályozták, de a válasz szakszerű és megnyugtató volt: 2-3 ezer km. és bekopik majd! (Itt vágták el magukat szakmailag) Nagy félelemben és bizonytalanságban eltelt újabb egy hét, végre kész az autó! Kimegyek érte, kuplung ugyanúgy ugrál, kormány ugyanúgy szorul, de most még a kormánykerék is rosszul állt, kb. 45°-os állásban volt egyenesben.

Idézem: „Kész az autó, jöhetsz érte!” Hát, ha nekik ez a kész autó, akkor még egyszer nem viszem vissza, mert még valamit tönkretesz a dilettáns banda!

Bácsbokodon elvállalták. Szakszerűen szétszedték, átvizsgálták. A diagnózis: kormányművet elfeszegették vagy kalapálták (csere), a kuplungtárcsa gyárilag hibás, a lendkerék pedig hol kopottan, hol megégve maradt az autóban felszabályozás nélkül. Kuplungtárcsa garanciában cserélve a bácsalmási műhelyen keresztül, lendkerék felszabályozva, kormánymű csere: 164ezer Ft plusz költség és a Peugeot újra jó! Összesen 304ezer Ft lett a javítás, aminek fele ennyiből kellett volna kijönnie, ha becsületes, szakértő műhelybe vittem volna! Persze visszamentem a bácsalmási műhelybe, ahol lerázták a felelősséget: „Nem tehetek róla, hogy rossz kuplungtárcsát küldtek, a kormánymű meg biztosan előtte is rossz volt, itt csak meg lett bolygatva és azért mehetett tönkre!”

Sem kártérítés, sem a plusz költségekbe beszállás! „Nem ők hibáztak!”

Valóban! Én vagyok a hülye, hogy rossz hírű autószervizbe viszem az autómat, rossz mestert próbálok felkérni a munkákra!

TISZTELET A KIVÉTELNEK, de azért elgondolkodtató, hogy Bácsalmáson sok esetben alapvető szakmákból is hiány van, sok esetben nem találni becsületes szakembert, akik pedig becsületesek és értenek is hozzá, azokra hónapokat kell várni!

Vajon jogos a sok panasz, hogy Bácsalmáson nincs munkalehetőség? Vajon van-e igény becsületes autószerelőre, autófényezőre, kőművesre, vízvezeték szerelőre, stb…..?

MÉG EGYSZER ELNÉZÉST KÉREK A BECSÜLETES, TISZTESSÉGES MESTEREKTŐL, VÁLLALKOZÓKTÓL, AKIK NEM ILYENEK, MERT SZERENCSÉRE MÉG VANNAK ILYENEK!

 

Bédity Tamás

 

 

 

 

 

 
Bácsalmás Város Honlapja
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval